هفته نامه "شهر امیدگ در هشتمین شماره خود نوسشت:
موسسه خیریه «زندگی برای مادران آفریقایی»
خیریه زندگی برای مادران آفریقایی از سال 2015، با حمایت از هدف پنجم از سند توسعه هزاره که مشخصا کاهش مرگ و میر مادران را در نظر دارد، تلاش دارد از مرگ و میر مادران در آفریقا بکاهد.
زندگی برای مادران آفریقایی(Life For African Mothers)، خیریهای برای اشاعه سلامت مادران در آفریقاست که با هدف بهبود وضعیت زندگی مادران در منطقه جنوب صحرای آفریقا، از طریق ارائه خدمات پزشکی و سلامت برای درمان تشنج و خونریزی در دوران بارداری و خونریزی حین و پس از زایمان، مشغول فعالیت است.
موسسه خیریه زندگی برای مادران آفریقایی توانسته است از طریق ارائه خدمات درمانی برای عوارض ناشی از زایمان، بیمارستانها و مراکز درمانی بسیاری را در سرتاسر آفریقا تجهیز کرده و در کاهش قابلتوجه میزان مرگ و میر مادران سهیم باشد. این خیریه همچنین در آموزش مامایی نیز فعال است و برنامههای آموزش مامایی را در تعدادی از کشورهای آفریقایی برگزار میکند تا خدمات بهداشتی و درمانی مناسب و بهروز در اقصی نقاط قاره آفریقا و بهویژه کشورهای جنوب صحرا که بسیار فقیر هستند، به دست مادران، نوزادان و زنان باردار برسد.
این خیریه در سال 2005، یعنی یازده سال قبل تاسیس شد و به سرعت توانست حمایت و اعتماد مجمع ویلز، یونیسان، یعنی بزرگترین اتحادیه تجاری در بریتانیا، موسسه مشاوره خیریه و سازمان ملل متحد را کسب کند.
اهداف این خیریه از ابتدا بهصورت مشخص و تعریف شده، اعلام شدند که میتوان آنها را ارائه خدمات درمانی بسیار ارزان؛ از جمله سولفات منیزیم و میزوپروسترول برای کمک به نجات جان زنان دانست. سولفات منیزیم تزریقی جهت پیشگیری از تشنج در پره اکلامپسی، زایمان زودرس و بهندرت در درمان آریتمیهای قلبی مصرف میشود. بهصورت تزریقی و خوراکی نیز در درمان هیپومنیزیمی استفاده شده است. بهعنوان گشادکننده برونش نیز مطرح است. میزوپروسترول نیز برای کاهش مرگ و میر زنان در زمان سقط جنین استفاده میشود و میتواند سلامت مادر در صورت نیاز به سقط را تضمین کند.
تاریخچه
همانطور که گفته شد خیریه زندگی برای مادران آفریقایی در سال 2005 و در پی سفر آنجلا گورمن، مدیر ارشد و عضو هیات موسس این خیریه به چاد تاسیس شد. گورمن در سال 2005 در مستندی که توسط بیبیسی تحت عنوان «مادران مرده گریه نمیکنند» تهیه شده بود، با موضوع مرگ و میر بسیار زیاد مادران در زمان بارداری و پس از زایمان درگیر شد. این دغدغه فکری بعدها توسط دکتر گریس کودینو، تشدید شده و نهایتا گورمن با همکاری کودینو این خیریه را در ابتدای سال 2006 تاسیس کرد.
آنجلا در سال 2008، پس از سی سال پرستار بودن، بازنشسته شد و توانست وقت، انرژی و مهارتهای خود را برای مدیریت یکی از مهمترین خیریههای قاره آفریقا به کار گیرد.
او در یکی از سخنرانیهای مشهور خود که برای جذب کمکهای مردمی برگزار شده بود، گفت: «آیا زایمان یکی از سختترین کارهایی است که یک زن آفریقایی انجام میدهد؟ بدون شک همینطور است. حتی اگر تلفات زلزله هائیتی در سال 2010 و سونامی شرق آسیا در سال 2004 را نیز با هم جمع کنید، به تعداد زنانی که در اثر بارداری هر ساله میمیرند، نخواهد رسید.»
حوزههای فعالیت
موسسه زندگی برای مادران آفریقایی امروزه، در چند حوزه به طور موازی مشغول فعالیت است. حوزههایی که همگی با بهداشت و درمان زنان در طول بارداری، حین زایمان، دوران مراقبتهای پس از زایمان و سلامت نوزاد در ارتباط هستند. سلامت مادران و نوزادان هدف اصلی و نهایی این خیریه است که از طریق حوزههای زیر پیگیری میشود:
کاهش مرگ و میر مادران
حوزه نخست فعالیتهای خیریه زندگی برای مادران آفریقایی، کاهش مرگ و میر مادران است. بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی، 287 هزار زن فقط در سال 2010 در طول دوران بارداری و در حین زایمان جان خود را از دست دادهاند که بهطور حیرتآوری تمامی این مرگ و میرها قابل پیشگیری بودند. آمارها نشان میدهند که روزانه 800 زن در دنیا در حین زایمان یا در دوران بارداری فوت میکنند که بیش از 50 درصد این زنان ساکن کشورهای آفریقایی جنوب صحرا هستند. تقریبا 99 درصد مرگ و میر مادران در کشورهای فقیر دنیا اتفاق میافتد و بخش قابلتوجهی از این زنان در مناطق روستایی زندگی میکنند. دختران باردار زیر 15 سال، بیشتر در خطر مرگ هستند و بارداری زنان در سنین زیر 18 سال عمدتا در مناطق فقیرتری که در آن دسترسی کمتری به آموزش وجود دارد، اتفاق میافتد.
بر اساس گزارشهای جهانی، مرگ و میر مادران عمدتا ناشی از چهار عامل زیر است:
1- خونریزی شدید پس از زایمان
2- پره اکلامپسی یا اکلامپسی که عمدتا در اثر فشار خون بالا و آسیبدیدگی یکی از بافتهای بدن مانند کلیهها به وجود میآید.
3- عفونت
4- سقط جنین غیرایمن
به نظر میرسد که کاهش مرگ و میر مادران در وهله اول به دریافت مناسب و کافی خدمات بهداشتی و درمانی در تمام دوران بارداری، حین زایمان و مراقبتهای دوران پسا زایمان وابسته است. بنابراین، خیریه زندگی برای مادران آفریقایی، تلاش داشته است تا این خدمات را در دسترس زنان قرار داده و جان آنها را تا حد ممکن حفظ کند.
توزیع سولفات منیزیم و میزوپروسترول
حوزه دیگر فعالیت موسسه زندگی برای مادران آفریقایی، تجهیز مراکز درمانی به داروهایی چون سولفات منیزیم و میزوپروسترول است. سولفات منیزیم برای کاهش خونریزی استفاده میشود و بهطور ضمنی فشار خون را کاهش داده و زایمان را برای مادر و نوزاد ایمنتر میکند. میزوپروسترول نیز دارویی ارزان است، بنابراین در جوامع در حال توسعه میتواند بهراحتی برای کاهش خونریزی حین زایمان یا سقط جنین موثر باشد.
آموزش مامایی به زنان بومی
موسسه زندگی برای مادران آفریقایی هنگام توزیع میزوپروسترول و سولفات منیزیم متوجه شد که یکی از موانع اساسی در راه دستیابی به کاهش مرگ و میر مادران و افزایش سلامت نوزاد و مادر، کمبود نیروهای متخصص برای ارائه خدمات درمانی است. از این رو، از سال 2008، LFAM وارد مرحله جدیدی از فعالیت خود شد و با آموزش مامایی در میان زنان بومی، در عین کمک به روند توانمندسازی زنان در آفریقا و ایجاد امکان خروج آنان از فقر قابلیتی، مقدمات تسهیل ارائه خدمات درمانی به مادران را فراهم کرد. این برنامه در ابتدا بهصورت آزمایشی در شهر فریتاون سیرالئون اجرا شد و نتایج مثبت حاصل از آن، زمینه هزینه بیشتر در این حوزه را آماده کرد. این آموزشها به نحوی طراحی شدهاند که فرد آموزش دیده به محض بازگشت به محیط زندگی خود، بتواند خدمات مامایی را برای مادران ارائه کند.
لباس گرم برای نوزادان
یکی دیگر از پروژههای خیریه زندگی برای مادران، تهیه لباس گرم برای نوزادان تازه متولد شده است. گرم نگه داشتن نوزاد، بهویژه در ساعتهای ابتدایی پس از تولد میتواند در تقویت بنیه او موثر باشد و از بروز بیماریهای جدی در آینده جلوگیری کند. این موضوع خصوصا برای کودکانی که با مالاریا متولد میشوند یا از بدو تولد دچار سوءتغذیه یا اسهال هستند، بسیار مهم است و میتواند در افزایش وزن نوزاد و رشد اندامهای داخلی او، در شرایطی که آفریقا با بحران انرژی مواجه است، موثر باشد.
چگونه به زندگی برای مادران آفریقایی میتوان پیوست؟
خیریه زندگی برای مادران آفریقایی، آمادگی خود را برای جذب کمکهای خیرین در اقصی نقاط دنیا اعلام کرده است. پزشکان، داروسازان، پرستاران، ماماها و سایر متخصصان حوزه بهداشت و درمان میتوانند در سامانه اینترنتی این موسسه ثبتنام کنند و پس از مصاحبه، امکان سفر به کشورهای مقصد و اقامت در آنجا را خواهند یافت.