گفتوگو با علی سبزیمراد کارآفرین و مشاور کسب وکار
تغییر فضای کاری از سنتی به آنلاین
«علی سبزیمراد» کارآفرین و مشاور کسبوکار کسی است که بعد از مدتی فعالیت در حوزه کسبوکارهای فیزیکی تصمیم به تغییر فضای کارآفرینی خود گرفته و به سراغ دنیای دیجیتال و تجارت الکترونیک رفته است.
فضای کاری کسبوکارها تغییر کرده است. آنها باید برای ماندگاری در بازار، خود را به روز و تازه نگه دارند. این موضوع در مورد کارآفرینهایی که در حوزههای مختلف در حال فعالیت هستند، نیز صدق میکند. «علی سبزیمراد» کارآفرین و مشاور کسبوکار کسی است که بعد از مدتی فعالیت در حوزه کسبوکارهای فیزیکی تصمیم به تغییر فضای کارآفرینی خود گرفته و به سراغ دنیای دیجیتال و تجارت الکترونیک رفته است. سبزیمراد فضای کارآفرینی خود را به فضای آنلاین منتقل کرده است و چندیست به افراد مختلف آموزش میدهد که چگونه بتوانند با هزینههای کم کسبوکاری را برای خود تهیه و درآمدزایی کنند. سبزیمراد را میتوان به نوعی یک کارآفرین آنلاین دانست. «شهر امید» با ایشان به گفتوگو نشسته تا درباره علل تغییر فضای کاری و شیوه فعالیت و کارآفرینیشان اطلاعاتی را بدست آورد.
درباره روند ورودتان به عرصه کسبوکارهای آنلاین برایمان توضیح دهید؟
قبل از اینکه وارد کسبوکارهای آنلاین و تجارت الکترونیک شوم مدتی در حوزه کسبوکارهای فیزیکی و سنتی فعالیت میکردم. فعالیت در حوزه کسبوکارهای فیزیکی مشکلات زیادی دارد و در هر روز فعالیت، بحرانی به وجود میآید. بحرانی که رفع آن به یک ارگان مرتبط میشد. برای انجام آن هر روز مجبور بودم، با یک ارگان درگیر باشم و همین موضوع انرژیام را برای ادامه کار میگرفت و فعالیت در این حوزه را روز به روز سختتر میکرد. بعد از بررسیهای مختلف متوجه شدم که دردسرهای کار کردن بهصورت فیزیکی آنقدر بالاست که باید برای خلاصی از آنها به دنبال راه چاره باشم. وقتی دیدم که از طریق کسبوکارهای آنلاین کمتر با چنین مشکلاتی روبهرو میشوم، ترجیح دادم که وارد این حوزه شوم. در حوزه کسبوکارهای آنلاین دیگر با نرخهای بالای مالیاتی یا استخدام کارمندان و ... روبهرو نبودم. در کسبوکارهای آنلاین دیگر مجبور نبودم برای انجام کاری فضایی را در اختیار داشته باشم یا هر روز در مکانی مستقر شوم. میتوانستم همان کار را از خانه یا حتی حین مسافرت مدیریت کنم. در کسبوکار قبلی اقدام به تولید پاکتهای هدیه میکردم، پاکتهایی که معمولا برای مراسمها و جشنهای مختلف مورد استفاده قرار میگرفت. یکی دیگر از فعالیتهایی که انجام میدادم، تولید کیفهای جیبی زنانه و مردانه بود. در این حوزه فضای کاری خوبی نیز داشتم و چندین کارگر نیز در کسبوکارم فعالیت میکردند اما با تمام این شرایط تصمیم گرفتم که وارد حوزه کسبوکار آنلاین شوم.
شما را میتوان یک کارآفرین آنلاین دانست؟
بله، فعالیتی که انجام میدهم به نوعی یک کارآفرینی آنلاین است. سایتی آموزشی دارم و به کسانی که به تازگی میخواهند کسبوکاری را راهاندازی کنند، مشاوره میدهم و در این رابطه آنها را راهنمایی میکنم. در این باره یکسری فایل صوتی و آموزشی را تهیه و در سایت قرار دادهام. این فایلها در زمینههای مختلفی به مانند فروش، بازاریابی، راهاندازی کسبوکار، ایدههای کسب وکار و ... تقسیمبندی شدهاند. نزدیک به شش ماه است که این روند کاری را دنبال میکنم و موفقیت خوبی نیز به دست آوردهام. با توجه به سابقه فعالیتم این روزها به کارآفرینان و کسانی که بهتازگی میخواهند وارد بازار کار شوند، مشاورههایی را ارائه میکنم. در این باره بسیاری از افراد عنوان میکنند که پول کمی شاید در حد پنج میلیون تومان دارند اما میخواهند کاری را شروع کنند. به آنها پیشنهاد میکنم که حتما وارد حوزه کسبوکارهای آنلاین شوند و فعالیت خود را در این زمینه آغاز کنند؛ البته در حوزه کسبوکارهای آنلاین بحث توزیع خدمت یا محصول نیز مطرح میشود. در این باره کسبوکارها باید در نظر بگیرند که توزیع خود را به صورت فیزیکی میخواهند انجام دهند یا آنلاین. برای مثال چون فعالیتم در حوزه تولید اطلاعات است، توزیع نیز آنلاین صورت میگیرد و افراد با پرداخت هزینه به صورت آنلاین محصول خود را دانلود میکنند.
مخاطبان یا به نوعی مشتریان شما چه کسانی هستند؟
گروههای سنی مختلف برای مشاوره مراجعه کردهاند، گاهی افراد شغلی دارند اما میخواهند که فضای کسبوکار دیگری را نیز تجربه کنند که به آنها راهکارهایی را توصیه میکنم. در این حوزه جنسیت نیز مطرح نیست و تمامی افراد میتوانند از آن استفاده کنند. هدف اصلی این است که بتوانم در حوزه کسبوکارهای آنلاین اشتغالزایی و افراد بیشتری را وارد تجارت الکترونیک کنم تا افراد با انگیزه بیشتر فعالیت کنند. در دورههای آموزشی به افراد آموزش میدهم که چگونه بدون کدنویسی و برنامهنویسی سایتی را برای خود طراحی و کسبوکار خود را در آن آغاز کنند. بعد از طراحی آنها میتوانند قالب سایت خود را به هر شکلی میخواهند، طراحی کنند. آنها بعد از این میتوانند به راحتی برای سایت خود یک درگاه آنلاین تهیه کرده و در این باره مجبور نیستند که سالیانه حق عضویتی به بانک ارائه کنند. بعد از طی این مراحل فرد مورد نظر میتواند خدمات و محصولات خود را از طریق سایت به شکل قانونی به فروش برساند. در این راستا صاحبان کسبوکارها روی محصولات خود قیمتگذاری میکنند و به دلیل هزینههای کمتر با قیمت مناسبتری میتوانند آنها را در اختیار مشتریان بگذارند. درنتیجه کارآفرینان باید با دقت و وقت بیشتری کسبوکارهای آنلاین را دنبال کنند. چون روز به روز تکنولوژیهای بیشتری وارد بازار میشود و کسب وکارهای سنتی باید برای بقا در بازار در پی راهکارهای جدیدی باشند. کسبوکارهای آنلاین سرمایه بالایی نمیخواهند و بهراحتی میتوان در آنها فعالیت کرد و هر روز آن را گسترش داد.
نرگس فرجی