هفته نامه "شهر امید" در سی و دومین شماره خود نوشت:
مشکلات موسسات خیریه در ارائه خدمات بهداشتی به پناهجویان
عضو شورای پناهندگان باواریا: بار روانی فعالیتهای خیریه بهداشت و سلامت بهاندازهای سنگین است که داوطلبان را زمینگیر کرده است.
افزایش بیرویه پناهجویان و تغییر مکرر مسیر حرکتشان، کارکنان و مدیران موسسات خیریه را با چالش مواجه کرده است. در حالی که سیاستمداران اروپایی درباره سهمیه پناهندگان بحث میکنند، موسسات خیریه در این قاره تلاش میکنند امکانات لازم را برای حمایت از افرادی که خانه و کاشانهشان را از دست داده و به خدمات بهداشتی و پزشکی نیاز دارند فراهم کنند. موسسات خیریهای که در زمینه بهداشت و سلامت در کشورهای کرواسی، صربستان، آلمان، ایتالیا و یونان فعالیت میکنند و با خیل عظیم پناهجویان روبهرو هستند چگونه با مشکلات دست و پنجه نرم میکنند. نانسی رایتز، خبرنگار حوزه موسسات مردمنهاد روزنامه دیلی تلگراف در این زمینه با برخی از کارکنان و مدیران موسسات خیریه گفتوگو کرده است.
پیگیری تغییر شرایط
یافتن اطلاعات دقیق و برقراری ارتباط برای سازمانهای خیریه به دلیل تغییر پی در پی کنترل مرزی، اردوگاهها و مسیر تردد اتوبوس خیلی دشوار شده است. ایلینا رداجویچ از شاخه کروات آژانس امداد پزشکی و موسسه خیریه توسعه بهداشت بینالمللی میگوید: «شرایط بهشدت سیال است. پاسخگویی به نیازهای مهاجران با کمکهای بشردوستانه دشوار است، در حالی که ما با چند سناریو مواجه هستیم، تلاش میکنیم ارزیابیهایمان بیش از نیازهای اولیه مردم باشد.»
او میافزاید: «سازمانهای مردمنهاد منطقه بالکان از تجربیاتی که در فاجعه سیل سال ٢٠١۴ به دست آوردهاند در شرایط فعلی استفاده میکنند. بهعنوان مثال، هم اکنون در انبارهای کلینیکهایی که متقاضی زیادی دارند برای شش ماه دارو و امکانات پزشکی وجود دارد.»
جولیا کرانچک از مرکز مطالعات صلح (CMS) در زاگرب کرواسی میگوید: «به سازمانهای خیریه غیردولتی اعتماد داریم و در تهیه ملزومات پزشکی و ارائه خدمات لجستیک - آمبولانس هوایی - به آنها کمک میکنیم.»
عواقب روانی
مارکو تاماسوویچ، عضو سازمان مردمنهاد Klikaktiv در صربستان میگوید: «داوطلبان ما آموزش دیدهاند تا از تمام منابع موجود که میتواند به انسانی کمک کند تا احساس امنیت و آرامش کند و تندرستیاش حفظ شود استفاده کنند. موسسه Klikaktiv که با گروههای پارهوقت در زمینه سلامت و بهداشت کار میکند، با گروه بزرگی از روانشناسان و پزشکان داوطلب که 120 ساعت در هفته کار میکنند همکاری میکند.»
نگرانیها در مورد فرسودگی شغلی داوطلبانی که در موسسات خیریه کار میکنند، موضوعی است که استفان دانوالد عضو شورای پناهندگان باواریا به آن اشاره میکند و میگوید: «بار روانی فعالیتهای خیریه بهداشت و سلامت بهاندازهای سنگین است که داوطلبان را زمینگیر کرده است.»
تلاش برای یافتن راهحلهای پایدار
هزینههای پاسخگویی به بحران مستمر از کجا میآید؟ طرحهای ابتکاری مبتنی بر تکنولوژی از سال گذشته میلادی در آلمان آغاز شده است.
دانشگاه غیرانتفاعی کارلسروهه با پشتیبانی مالی موسسه خیریه حمایت از بیخانمانهای آلمان، دورههای آموزش از راه دور را به پناهجویان ارائه میدهد تا تحصیلاتشان را ادامه دهند.
موسسه خیریه کاتولیک کاسا کاریتا دلاتا در شهر میلان - توقفگاه بسیاری از پناهندگان سوری در مسیر حرکت به سوی سوئد – سر پناه اضطراری برای اسکان و درمان پناهجویان بنا کرده است.
پائولو ریوا، سخنگوی این موسسه خیریه درباره هزینههای پاسخگویی به بحران عمیق پناهجویی میگوید: «ما برای دریافت کمکهای مالی زمانی که از بودجههای دولتی برخوردار هستیم، درخواستی ارائه نمیدهیم. در ماه آگوست سال جاری میلادی تصمیم گرفتیم استفاده از بودجه دولتی را متوقف کنیم. بنابراین کمپینهای ویژهای برای تأمین هزینهها ایجاد شد.»